Bierbrouwer Willem Hovy

Bierbrouwer Willem Hovy

Bierbrouwer Willem Hovy

Advertenties

Willem Hovy (1840-1915), was gereformeerd en leidde bierbrouwerij De Gekroonde Valk te Amsterdam, één van de grootste van Nederland. Hij gold als een ‘sociaal ondernemer’ en een ‘oprecht en vroom mens’. Hij bekommerde zich om het geestelijk welzijn van zijn werklieden. De werkdag op de brouwerij begon steevast met een Bijbellezing door een gediplomeerd godsdienstonderwijzer. Het was voor arbeiders niet verplicht hierbij aanwezig te zijn, alleen als het werk het toeliet. Bij de Bijbellezing op woensdagavond werd wel iedereen verwacht.

In zijn bedrijf was hij een patriarchaal ondernemer. Hovy (vader van 9 dochters en 8 zoons) wilde een vader voor zijn werknemers zijn. Hij voerde een betrekkelijk sociaal bewind, waarin bijvoorbeeld zieke arbeiders twee weken lang hun loon kregen doorbetaald. Werknemers die vader werden kregen een dubbel weekloon.

Zonder Hovy was er ook geen Vrije Universiteit geweest. Hij zorgde voor het geld. In 2009 kreeg hij een buste in het VU-gebouw. Verder was Hovy lid van de gemeenteraad, provinciale staten en van 1901 tot 1915 lid van de Eerste Kamer voor de Anti-Revolutionaire Partij.