Rustig te midden van de woelige baren

Rustig te midden van de woelige baren

Rustig te midden van de woelige baren

Advertenties

Prins Willem van Oranje voerde de spreuk Saevis tranquillus in undis (Rustig te midden van de woelige baren), waarin zijn rustige vastberadenheid tot uitdrukking komt. Bij het beeld hoort het ijsvogeltje, dat volgens de klassieke overlevering zijn nest zou hebben in een korfje dat dreef op de golven, waarbij zelfs de hevigste stormen het niet konden deren.

Na Willem van Oranje was koningin Wilhelmina zeer gesteld op het beeld van de ijsvogel en de spreuk. Zij had een beeldje van het ijsvogeltje op haar bureau staan. Een afbeelding van de ijsvogel en zijn nest liet ze ook ontwerpen voor het omslag van haar herinneringen ‘Eenzaam maar niet alleen’.

Dezelfde spreuk en hetzelfde beeld werden in partijpolitieke zin aangewend door de voorman van de Anti-Revolutionaire Partij, Hendrik Colijn, in zijn Saevis tranquillus in undis. Toelichting op het antirevolutionair beginselprogram (1934). Colijns partij beeldde maar wat graag de voorman af als vastberaden roerganger op een schip of in andere karaktervolle poses.